DESTELBERGEN / SINT-MARTENS-LATEM –“Het is méér dan een droom. Hiervoor trainen we elke week 28 uur.” Noémie Lammertyn uit Destelbergen en Lore Vandenberghe uit Sint-Martens-Latem zijn sinds gisteren de besten van de wereld. Op het WK Acrogym pakte het duo goud bij de juniores. “Door de aanslagen konden we bijna niet vertrekken naar China. Deze overwinning is een eerbetoon.”

Noémie en Lore moesten vorige dinsdag om elf uur in Zaventem naar het Chinese Putian vertrekken. “Hadden we onze vlucht een paar uur eerder gehad, dan hadden we midden in die aanslag gezeten. Die gedachte spookt al een hele week door ons hoofd. We hebben geluk gehad.”

De turnpartners hadden bijna een streep onder hun avontuur moeten trekken, maar donderdag konden ze alsnog vertrekken vanuit Amsterdam. “Daardoor arriveerden we héél kort voor de wedstrijd in China. Op de eerste dag van het tornooi hing het tijdsverschil nog in ons lichaam. Maar we hebben doorgebeten. We hebben het de jury niet laten merken.”

Gisterenmiddag, Chinese tijd, deden de twee vriendinnen hun finale oefening. “Na onze oefening hadden we een zeer goed gevoel”, zegt Lore. “We hadden het prima gedaan. Maar of we onze ambitie, een podiumplaats, zouden waarmaken? Dat hing van de jury af.”

En wat besliste die jury? Dat België goud kreeg. Noémie Lammertyn en Lore Vandenberghe zijn de beste acrogym-jongeren van het moment. “We hebben dit niet alleen voor onszelf gedaan, maar ook voor ons land. En dus ook voor de slachtoffers van die vreselijke aanslagen. Zie het als ons persoonlijke eerbetoon.”

 Uit Het Nieuwsblad 30/03/2016 – door Anneke Coppens en Jan Claeys