SINT-MARTENS-LATEM – De vrije basisscholen Sancta Maria en Sint-Jozef kiezen al lang kleur tegen pesten. Vanaf september 2015 worden ze officiële KiVa-scholen.

KiVa is het eerste wetenschappelijk onderbouwde antipestprogramma ontwikkeld aan de Universiteit van Turku, Finland, op basis van jaren van onderzoek. Inmiddels is KiVa de standaard in Finland; meer dan 90% van de basisscholen gebruikt het programma om pesten tegen te gaan. De belangrijkste uitkomst van KiVa is dat pesten op KiVa-scholen sterk afneemt.
Zorgcoördinator Anneleen Van Speybroeck nam het initiatief en schreef de scholen in voor het KiVa-project. Daarmee zijn beide scholen de eerste KIiVa-scholen in het Gentse en twee van de drie binnen Oost-Vlaanderen.
‘Het verschil tussen ruziemaken, plagen en pesten is niet altijd duidelijk, maar we moeten heel alert zijn en kort op de bal spelen bij meldingen van ouders of leerlingen”, zegt Van Speybroeck. Zij streeft er dan ook naar met KiVa het anti-pestbeleid binnen de scholen te verbeteren.
Het KiVa-kernteam bestaat uit twee leerkrachten, de zorgcoördinator en de directeur. Zij krijgen een intensieve training in het opvangen, bespreken en opvolgen van incidenten en informeren hun collega’s hierover tijdens de personeelsvergaderingen.
Vanaf september gaan beide scholen van start met het project. Tijdens de lessen die passen binnen de eindtermen sociale vaardigheden zoals godsdienst en wereldoriëntatie brengen de leerkrachten het KiVa-programma in de praktijk.
“Eigenlijk mogen we niet klagen, het pestgedrag op onze school is laag, maar wij streven naar nultolerantie”, zegt directeur Peter Van Hulle.
Volgende week is het opnieuw week tegen pesten met als thema “Horen, zien & doen”. Alle leerlingen en leerkrachten krijgen gekleurde siliconen bandjes met het logo van de school en de zin ‘Kies kleur tegen pesten’ en dansen net als vorig jaar samen de move tegen pesten.

Uit Het Nieuwsblad 02/02/2015 – door Anneke Coppens